Skrevet af Simon Hoffmann Petersen
Kom stressen på arbejdspladsen til livs ved at arbejde med dit personlige workflow.
Stress er blevet en folkesygdom. 35.000 danskere er sygemeldt på grund af stress hver evigt eneste dag, og mere end 500.000 føler sig udbrændte på jobbet. Mange beskriver manglende tid til at udføre sin opgave som en af de primære årsager, men ifølge Mark Mayland, der som direktør for konsulentvirksomheden Personlig Workflow i snart et årti har arbejdet med at rådgive virksomheder og privatpersoner i arbejdsgange, er det ikke et spørgsmål om mængden af tid, men rettere hvordan vi udnytter den.
Overspringshandlinger skaber ressourcespild
”Næsten alle føler sig pressede på arbejdspladsen fra tid til anden, og det skyldes først og fremmest, at rigtig mange danskere ikke giver sig selv lov til at træde et skridt tilbage, og evaluere på egne arbejdsmetoder. Når man har varetaget den samme stilling i lang tid, har man nogen helt faste arbejdsrutiner man følger, og rigtig ofte kan de være årsagen til, man ikke er nær så effektiv, som man kunne være, fordi man ikke er fokuseret. Det kan være helt ned i de mindste opgaver, som hvordan vi tjekker vores mail. Hver gang man modtager en mail fra en kollega eller kunde, og undlader at beslutte hvad der skal ske, så snart man læser den, vil der opstå et ressourcespild. Vi gør os nemlig nogen overvejelser omkring, hvad vi skal svare, og hvordan vi skal løse opgaven, men handler vi ikke med det samme, kommer vi til at gøre os de samme overvejelser en time, en dag eller en uge senere. Det er altså kun første gang, vores arbejde skabte værdi,” forklarer han.
Gevinst på hjemmefronten
Mark Mayland peger også på, at rigtig mange af os ville have glæde af at arbejde med prioriteringerne på arbejdspladsen.
”Jeg møder rigtig mange mennesker, der prioriterer deres arbejdsdage uhensigtsmæssigt. De starter med det der haster, og ikke med de vigtigste og mest værdiskabende opgaver først, og så kan man hurtigt blive overvældet af følelsen af, at man altid halser efter og skal foretage brandslukning. Desuden er det også vigtigt, at gøre al ting til sin tid. Det er for eksempel meget lidt hensigtsmæssigt, at springe fra ét møde eller projekt til et andet, uden at bruge tid til at reflektere og fordøje, hvad man netop har været igennem,” siger han.
Endelig er det ikke kun i det professionelle liv, at danskerne kan have stor glæde af at arbejde med workflowet. En mere effektiv arbejdsdag vil for rigtig mange have positiv indvirkning på privatlivet, fortæller Mark Mayland.
”Hvis man bliver bedre til at acceptere sine prioriteringer på arbejdspladsen, har man heller ikke det her efterslæb med sig hjem, der kan medføre både stress og følelsen af utilstrækkelighed. Man skal både have det godt, med det man når, og det man ikke når.”