Skip to main content
Home » Attraktiv arbejdsplads » Færre sygedage på arbejdspladser med planter
Planter på kontoret

Færre sygedage på arbejdspladser med planter

planter på arbejdspladsen
planter på arbejdspladsen
Foto: Pexels
avatar

Grete Patil

Lektor og forsker på Norges Miljø- og Biovidenskabelige Universitet

Planter på arbejdspladsen er forbundet med færre sygedage og mindre stress, viser norsk forskning. Det er dog ikke alle planter, der er lige gode.

En lang række af undersøgelser har slået fast, at vi mennesker foretrækker at opholde os i rum, hvor der også er planter. Man kan endda se, at ansatte med dårligere vinduesudsigt til naturen kompenserer med at hænge billeder af natur op på væggene og opstille flere planter i potter.  Der er altså noget helt særligt ved planter, som vi mennesker trives omkring.

”Man arbejder typisk med to forklaringer. Den ene er, at det er noget kulturelt. Vi har bare været vant til at have planter i vores hjem, og derfor er det noget, vi forbinder med tryghed. Den anden mulige forklaring er, at det ligger i vores biologi, fordi vi gennem hele vores evolutionshistorie har været omgivet af natur,” siger Grete Patil, lektor på Norges Miljø- og Biovidenskabelige Universitet.

Mindre stress og færre sygedage

Uanset om det er det ene eller andet, så viser norsk forskning, at medarbejderne i virksomheder, hvor der er planter på arbejdspladsen, er mindre stressede og har færre sygedage.

Det er dog ikke nødvendigvis så mystisk, som det måske lyder, for forklaringen kan være simpel, siger Grete Patil.

”Forklaringen kan være, at når chefledelsen arbejder på at skabe et behageligt arbejdsrum, så oplever vi chefens indsats som en støtte til vores arbejde. Det ved vi fra forskning er forbundet med større arbejdstrivsel og færre sygedage,” siger Grete Patil.

Ikke alle planter er lige gode

Når man vælger planter til sin arbejdsplads, skal man holde sig for øje, at grønne, tropiske planter klarer sig bedre indenfor, hvor der er mindre sollys og jævn temperatur, end blomster. Derudover skal man være opmærksom på, at nogle medarbejdere kan være allergiske for pollen eller eventuelt finde lugten fra blomster irriterende. Derfor giver det god mening at vælge nogle planter, som er lette at holde og samtidig ikke forstyrrer arbejdsgangen, forklarer Grete Patil.

”Man bruger tropiske og subtropiske planter i den her type forskning. De er vant til lidt lys i bunden af regnskoven og kan derfor klare at vokse indenfor og behøver ikke et stort opsyn for, at de klarer sig. Det er samtidig en type planter, der sjældent blomstrer indenfor. Det skaber et universelt indeklima og -miljø, hvor alle kan have det godt,” siger Grete Patil.

Undersøgelser har vist, at planter som en del af kontormiljøet giver:

– 52 % mindre fravær grundet influenza, forkølelse og hovedpine.

– 20 % færre partikler i luften.

– 47 % øget velvære.

– 38 % øget produktivitet.

– 45 % øget kreativitet.

Kilde: Tove Fjeld, biolog og forsker // Craign Knight & S. Alexander Haslam, The Relative Merits of Lean, Enriched, and Empowered Offices, Journal of Experimental Psychology.

Next article